Gert Amerlinck

Persoonlijke website

Basso continuo

Stabat Mater-concert met Barokensemble Ad Mosam (NL)

shapeimage_1-10

Programma:

STABAT MATER

Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736)
en Antonio Vivaldi (1678-1741)

SALVE REGINA
Alessandro Scarlatti (1660-1725)

Lees de recensie over dit concert hier.
recensie_20100316 Stabat Mater Pergolesi

-------------------------------------------------------------

In de loop van de geschiedenis heeft het Stabat Mater talrijke componisten geïnspireerd tot het schrijven van de meest ontroerende werken.
Het aangrijpende moment van de moeder die getuige is van de kruisiging en doodsstrijd van haar zoon werd door een onbekende middeleeuwse dichter gevangen in een sequens van pijn, tranen, kwelling en ontroostbaar verdriet.
Pergolesi’s versie van het Stabat Mater is niet alleen de meest bekende, maar is ook een versie vol diepe emotie, menselijk drama en pure devotie.
De twaalf korte delen van Pergolesi’s Stabat Mater geven elk gevoelselement exclusieve aandacht in ragfijne dissonanten, meditatieve en vurige tempi, wonderschone klankkleuren en galante lichtheid.

Het was Pergolesi’s laatste werk, geschreven binnen de muren van het franciscaner klooster van Pozzuoli bij Napels, waar hij, pas 26 jaren jong, stierf.
In dit concertprogramma wordt Pergolesi’s Stabat Mater voorafgegaan door de zetting van Vivaldi, een eveneens schitterend werk met een meer extrovert karakter, en verbonden door het onbekende juweel Salve Regina van zijn beroemde voorbeeld Alessandro Scarlatti.

Dit oorstrelende programma wordt gecompleteerd met het Concerto Grosso in D klein op.3 no 11 (RV565) uit L’Estro Armonico van Antonio Vivaldi.

• Muzikale leiding: Huub Ehlen
• Solisten:
• Sopraan: Hannah Morrison
• Countertenor: Oscar Verhaar
• Klein orkest

web: http://www.admosam.eu